Upplevelsegruvan

I Tytyri Upplevelsegruva på 100 meters djup kan du se spåren av gruvarbetarnas handarbete och uppleva historiens vingslag. Under jord har tiden stannat och historien känns levande medan man på annat håll i gruvan fortfarande bryter kalksten.

Evenemang

Tytyri Upplevelsegruva öppnar igen den 2.6.2020. Välkommen!

GEOLOGISKA UTSTÄLLNINGEN KIVEN AIKA

I Tytyri Upplevelsegruva sammanställs en ny geologisk utställning i samarbete med Geologiska forskningscentralen. Utställningen placeras i den nya gruvtunneln mellan hissens nedre station och huvudgången. Utställningen består av tre temautrymmen och två ljusinstallationer som placeras i tunnelns ändar. Utställningens teman är arkeologi och naturens utveckling, berggrundens utveckling samt användning av geologiska råmaterial.

Det är möjligt att bekanta sej med utställningen genom den geologiska rundturen för allmänheten på finska eller genom att förhandsboka en egen geologisk rundtur.

Geologiska rundturer för allmänheten på finska

Lö. 23.5. kl. 11

Pris: 20 €/person.
Biljetter i förhand från adressen netticket.fi.

Gruppbokningar:
Lojo Turistservicecentrum
044 369 1309
tourist@lohja.fi

Utställningar

mer information på våren 2020

kiviaita

Geologiska utställningen Kiven aika

I Tytyri Upplevelsegruva sammanställs en ny geologisk utställning i samarbete med Geologiska forskningscentralen. Utställningen placeras i den nya gruvtunneln mellan hissens nedre station och huvudgången. Utställningen består av tre temautrymmen och två ljusinstallationer som placeras i tunnelns ändar. Utställningens teman är arkeologi och naturens utveckling, berggrundens utveckling samt användning av geologiska råmaterial.

Det är möjligt att bekanta sej med utställningen genom den geologiska rundturen för allmänheten på finska eller genom att förhandsboka en egen geologisk rundtur.

Geologiska rundturer för allmänheten på finska

Lö. 23.5. kl. 11

Pris: 20 €/person.
Biljetter i förhand från adressen netticket.fi.

Gruppbokningar:
Lojo Turistservicecentrum
044 369 1309
tourist@lohja.fi

Nordkalk-utställning

Nordkalk som ägs av släkten Rettig driver gruvverksamheten i Tytyri kalkgruva. Kalkstensfyndet i Tytyri beräknas räcka ännu i 100 år. Gruvbolaget Nordkalks utställning i Upplevelsegruvan förevisar bl.a. kalkstenens olika användningsändamål och förädlingsprodukter. Kalksten ingår i många olika vardagliga företeelser.  I Upplevelsegruvan kan man själv bryta en liten bit av den ca 1 600 miljoner år gamla kalkstenen som minne. Ur Tytyri gruva pumpas en stor mängd grundvatten som hushållsvatten åt Lojoborna. Vattnets ljud och den höga luftfuktigheten är ständigt närvarande i de underjordiska tunnlarna.  I Upplevelsegruvan förevisas dessutom många gruvmaskiner och redskap som inte längre används i gruvdriften.

kivi

Ljuskonstverken i gruvbrottet

Den underjordiska ljus- och musikföreställningen hör till rundturens höjdpunkter. Det finns tre olika ljuskonstverk av välja bland. Jean Sibelius Finlandia leder lyssnarna till finländskhetens djupa rötter i en föreställning som räcker över 8 minuter. Finlandia-berättelsen upplevs genom vackert växlande färger på gruvbrottets väggar och varierande musikintensitet.

Det andra alternativet är Edvard Griegs I bergakungens sal. I bergakungens sal är drygt två minuter lång och passar bra t.ex. för yngre besökare då den innehåller glada färger och musik som är bekant för många.

Det tredje alternativet är gruppen Amorphis låt From the heaven of my heart. Tomi Joutsen från Lojo är solist i gruppen Amorphis och låtens text är skriven av konstnären Pekka Kainulainen från Sammatti. Låten innehåller influenser från bl.a. Kalevala. Musiken till konstverken har valts av museiamanuens Iiris Kankaanpää från Lojo museum.

Ljuskonstverken har planerats av ljuskonstnär Petri Puttonen, teknisk assistent är Tuomo Holmström.

Guidade rundturer

Rundtur i Upplevelsegruvan

Rundturen i Tytyri Upplevelsegruva tar dig djupt ner under jorden till gruvarbetarnas värld, där mörker och ljus i kombination med den underjordiska ljudvärlden ger nya upplevelser. Under ledning av guiden får du via GTK:s geologiska utställning ta del av allt som kan hittas under jord och naturligtvis Tytyri gruvas historia och gruvarbetarnas vardag. De temporära utställningarna bjuder på ljus- och färgspel och rundturen kulminerar i ett ljuskonstverk som projiceras på ytan av det 100 meter djupa och 100 meter breda gruvbrottet.

opastettukierros
tyyra

Tytyri-Tyyras temarundtur

Under Tytyri-Tyyras temarundtur får barnen bekanta sig med Upplevelsegruvan under en guidning som baseras på den spännande sagoboken Tytyrin Tyyra ja kaivoksen Kalle (Tytyri-Tyyra och gruv-Kalle) av Annastiina Mäkitalo. Barnen får klä ut sig till troll och berättelsens karaktärer leder rundturen. Äventyret räcker en timme och äger rum i gruvgångarna på nivå -110. Rundturen avslutas på barnens gruvområde. Under rundturen får barnen leta efter kalcitkristall och andra gruvskatter. Temarundturen bör bokas senast två veckor på förhand för att kunna garantera att den kan ordnas. Rekommenderas för grupper av barn på 3-8 år. En ansvarig vuxen eller flera vuxna bör alltid delta i rundturen. I temarundturens grupp kan max 20 barn delta per gång.

Mer information om rundturernas tidpunkter och priser finns här

Barnens gruva

Tytyri Upplevelsegruva har alltid fascinerat barnbesökare. Gruvans underjordiska värld är spännande i sig själv och har man livlig fantasi så kan man lätt få syn på ett bergtroll i de mörka håligheterna. Upplevelsegruvan har nu ett alldeles eget område för de minsta besökarna, med aktiviteter som passar gruvmiljön. Hittar du fossilerna som är gömda i sandlådan eller vill du testa hur mycket kalkstenarna väger och om du klarar av att klyva en kalksten? Via berättelsen om Tytyri-Tyyra och Kalle får du också se en liten glimt av Tyyras värld i Tytyri. Hur känns det att klättra upp i den gamla snedschaktshissen eller att sitta på Tyyras pappas, alltså bergtrollets tron? Kan du hitta glittrande kalcitkristaller i gruvan eller har trollfamiljen redan hunnit slipa alla kristaller till smycken åt skogsälvorna? Tytyri-Tyyra lär man bäst känna genom att delta i temarundturen för barngrupper, Tytyri-Tyyras rundtur.

Kuvassa Eero Kanniainen Helsingistä.

Upplevelsegruvans historia

Tytyri Upplevelsegruva är ett unikt och mångsidigt besöksmål, som kombinerar gruvindustri, Kones långt drivna tekniska utveckling och produktutveckling inom turism. I gruvan Tytyri, som ligger mitt i stan, har man brutit kalksten sedan 1897. Kalkbrytningen pågår fortfarande 370 meter under jorden och bedrivs nu av Nordkalk som ägs av släkten Rettig.

Ett av gruvgångssystemen på nivå -110 öppnades som ett gruvmuseum för allmänheten år 1988. Sedan dess har besökare haft en unik chans att få uppleva den underjordiska världen tack vare Lojo stad. Omgiven av mörkret, fukten och de underjordiska ljuden befinner du dig ändå på säkert avstånd från den aktiva gruvdriften.

År 1998 fann hissbolaget KONE det perfekta stället för att testa High rise-hissar för skyskrapor: ett oanvänt, underjordiskt gruvschakt i Lojo. På så sätt flyttade toppklassig, internationellt ledande hissteknologi och kompetens in i Tytyris över 300 meter djupa schakt. Nu får Upplevelsegruvan tillgång till Finlands snabbaste hiss.

Aktörerna i Tytyri förenas av toppkompetens inom sitt eget område, säkerhet, unika utrymmen på djupet och en robust finländsk berggrund som omger verksamheten. Vi är stolta över att kunna erbjuda en underjordisk upplevelse för våra besökare i Tytyri Upplevelsegruva. Välkommen djupt ner i jorden.

Tytyris industrihistoria

Bergfyndigheterna utgör grunden för Lojos tillväxt och industriverksamhet.

Gruvdriften fick sin början då Gustav Vasa, kung över Sverige och Finland, år 1542 beviljade lagmannen Erik Fleming tillstånd att bryta järnmalm i Ojamo i Lojo. Ojamo omnämns som vårt lands äldsta järngruva. Under 1600-1800-talet verkade liknande gruvor på olika håll i Lojo, men malmen var ofta fattig och av dålig kvalitet. I Ojamo bröts järnmalm i flera repriser fram till 1862.

Den moderna gruvdriften i Lojo inleddes 1897, då berggrundens kalkfyndigheter började utnyttjas inom industrin. Sjökaptenen Karl Forsström från Finby grundade då ett kalkbränneri, som senare utvecklades till ett av Finlands största företag, Oy Lohja Ab. År 1947 flyttade man delvis under jord och byggde en stenkross på 110 meters djup där stenen från dagbrottet krossades. Gruvdriften gick helt under jord 1956.

historiakuvia-2
historiakuvia-1

I dag borras och skjuts det i Tytyri på 350 meters djup. Nätverket av tunnlar som löper under sjön och delvis under staden är totalt över 60 kilometer långt. Tytyri gruvmuseum öppnades i maj 1988 på initiativ av den förre direktören DI Carl Fredrik Bäckström, som kläckt idén och aktivt arbetat för den.

Gångarna i Tytyri går kors och tvärs under Lojo sjö och staden på 400 meters djup. Nätverket av gruvgångar är över 60 kilometer långt. I Tytyri har man snart brutit kalksten i hundra års tid, som mest en miljon ton om året, och kalkstenen räcker i ytterligare några årtionden.

I dag ägs Tytyri gruva av Nordkalk Oy Ab. Nordkalk är den ledande tillverkaren av kalkstensbaserade produkter i Östersjöområdet. Krossad, malen, siktad och bränd kalksten samt bränd och släckt kalk marknadsförs i Finland, Sverige, Baltikum och Polen under varumärket Nordkalk. Via dotterbolaget Suomen Karbonaatti Oy produceras också papperspigment. I Tytyri gruva verkar också Kones hisslaboratorium.

kaivoskone

UPPLEVELSEN BÖRJAR MED EN HISSRESA

Besöket på upplevelsemuseet sker med hjälp av KONEs hiss. Resan är redan en upplevelse i sig: vackra ljus, en rik ljudvärld och hissens design tar besökaren på en fantasiresa och slutligen till gruvgången på 110 meters djup som leder direkt till museet. Hissupplevelsen har skapats med hjälp av modern teknik. Inne i hisskorgen finns hundratals ledlampor som lever i takt med musiken och gör varje resa till en unik upplevelse.

Kopplingen till KONE är naturlig, eftersom KONEs testlaboratorium ligger nära Upplevelsemuseet. Djupt nere i jorden utvecklas nya, moderna hisslösningar för höga byggnader i krävande omständigheter, på 300 meters djup. I Tytyri föds nya hissinnovationer, som hjälper KONE att ta hissåkarna till en kilometers höjd i framtidens skyskrapor.

KONEs målsättning är att göra städerna bättre att bo i. KONE hör till de ledande företagen inom hiss- och rulltrappsbranschen, och erbjuder även lösningar för service och modernisering av produkterna under hela byggnadens livstid. KONE hjälper människor att röra sig i högre och intelligentare byggnader på ett säkert, bekvämt och pålitligt sätt.