Upplevelse- gruva

Välkommen djupt ner i jorden!

Aktörerna i Tytyri förenas av toppkompetens inom sitt eget område, säkerhet, unika utrymmen på djupet och en robust finländsk berggrund som omger verksamheten. Vi är stolta över att kunna erbjuda en underjordisk upplevelse för våra besökare i Tytyri Upplevelsegruva.

GUIDADE RUNDTURER

Havainnekuva yleisökierroksille. Piirretyssä kuvassa on paljon pyöreitä, punertavan sävyisiä ympyröitä, joiden jokaisen sisällä on erikokoinen ja värinen kaivoskypärä. Kypäriä on yhteensä viisi, joiden väreinä ovat keltainen, sininen, valkoinen, harmaa ja violetti.

Privat rundtur

Privata turer är ett unikt sätt att uppleva gruvmiljön och komma in i en riktig gruvatmosfär med din egen guide. Det är möjlig att boka bara privat guidade turer för max 6 personer familjer. Be om privata turer på svenska från Visitlohja: tourist@lohja.fi eller 044 369 1309.

UNDANTAGS-FÖRHÅLLANDEN P.G.A CORONAVIRUSET

  • Kom bara om du är frisk, i förhand köpta biljetter har utbytesrätt vid sjukfall.
  • Vi rekommenderar användning av ansiktsmask.
  • Håll god hand- och hosthygien samt säkert avstånd till andra människor.
  • Det lönar sig att köpa biljetterna i förväg via Netticket.
  • Vi rekommenderar endast kortbetalning.
  • Tytyri Upplevelsegruva rundturer är på paus för nu på grund av Covid19-begränsningar. Be om privata turer för max 6 personer familer på svenska från Visitlohja: tourist@lohja.fi eller 044 369 1309.
pystyviiva_kapea2
Havainnekuva kaivokseen varautumisesta. Värikkäällä taustalla piirretty poika, jolla keltainen kaivoskypärä, vaaleansininen kaulahuivi, turkoosi lämmin takki, pitkät ruskeat housut, sekä tummat kävelykengät.

Rundtur I Upplevelsegruvan

Rundturen i Tytyri Upplevelsegruva tar dig djupt ner under jorden till gruvarbetarnas värld, där mörker och ljus i kombination med den underjordiska ljudvärlden ger nya upplevelser. Under ledning av guiden får du via GTK:s geologiska utställning ta del av allt som kan hittas under jord och naturligtvis Tytyri gruvas historia och gruvarbetarnas vardag. De temporära utställningarna bjuder på ljus- och färgspel och rundturen kulminerar i ett ljuskonstverk som projiceras på ytan av det 100 meter djupa och 100 meter breda gruvbrottet.

vaakaviiva_kapea4
Havainnekuva

Barnens gruva och Tytyri-Tyyras temarundtur

Tytyri Upplevelsegruva har alltid fascinerat barnbesökare. Gruvans underjordiska värld är spännande i sig själv och har man livlig fantasi så kan man lätt få syn på ett bergtroll i de mörka håligheterna. Upplevelsegruvan har nu ett alldeles eget område för de minsta besökarna, med aktiviteter som passar gruvmiljön. Hittar du fossilerna som är gömda i sandlådan eller vill du testa hur mycket kalkstenarna väger och om du klarar av att klyva en kalksten?

Via berättelsen om Tytyri-Tyyra och Kalle får du också se en liten glimt av Tyyras värld i Tytyri. Hur känns det att klättra upp i den gamla snedschaktshissen eller att sitta på Tyyras pappas, alltså bergtrollets tron? Kan du hitta glittrande kalcitkristaller i gruvan eller har trollfamiljen redan hunnit slipa alla kristaller till smycken åt skogsälvorna? Tytyri-Tyyra lär man bäst känna genom att delta i temarundturen för barngrupper, Tytyri-Tyyras rundtur.

pystyviiva_kapea2
Havainnekuva geologisiin kierroksiin. Värikkäällä taustalla piirretty valkoinen kaivoskypärä, sekä harmaa hakku.

Geologiska Rundtur

I Tytyri Upplevelsegruva sammanställs en ny geologisk utställning i samarbete med Geologiska forskningscentralen. Utställningen placeras i den nya gruvtunneln mellan hissens nedre station och huvudgången. Utställningen består av tre temautrymmen och två ljusinstallationer som placeras i tunnelns ändar. Utställningens teman är arkeologi och naturens utveckling, berggrundens utveckling samt användning av geologiska råmaterial.

Det är möjligt att bekanta sej med utställningen genom den geologiska rundturen för allmänheten på finska eller genom att förhandsboka en egen geologisk rundtur.

vaakaviiva_kapea4

BOKNINGAR

Lojo Turistservicecentrum
044 369 1309
tourist@lohja.fi

vaakaviiva_kapea4

tytyri upplevelse gruva Virtuell rundtur

UTSTÄLLNINGAR

Geologiska Utställningen Kiven Aika

I Tytyri Upplevelsegruva sammanställs en ny geologisk utställning i samarbete med Geologiska forskningscentralen. Utställningen placeras i den nya gruvtunneln mellan hissens nedre station och huvudgången. Utställningen består av tre temautrymmen och två ljusinstallationer som placeras i tunnelns ändar. Utställningens teman är arkeologi och naturens utveckling, berggrundens utveckling samt användning av geologiska råmaterial.

Det är möjligt att bekanta sej med utställningen genom den geologiska rundturen för allmänheten på finska eller genom att förhandsboka en egen geologisk rundtur.

Katso tulevat kierrokset tapahtumakalenterista. (Tähän linkki Ticketin tapahtumakalenteriin.)

pystyviiva_kapea4

NORDKALK-UTSTÄLLNING

Nordkalk som ägs av släkten Rettig driver gruvverksamheten i Tytyri kalkgruva. Kalkstensfyndet i Tytyri beräknas räcka ännu i 100 år. Gruvbolaget Nordkalks utställning i Upplevelsegruvan förevisar bl.a. kalkstenens olika användningsändamål och förädlingsprodukter. Kalksten ingår i många olika vardagliga företeelser. I Upplevelsegruvan kan man själv bryta en liten bit av den ca 1 600 miljoner år gamla kalkstenen som minne. Ur Tytyri gruva pumpas en stor mängd grundvatten som hushållsvatten åt Lojoborna. Vattnets ljud och den höga luftfuktigheten är ständigt närvarande i de underjordiska tunnlarna. I Upplevelsegruvan förevisas dessutom många gruvmaskiner och redskap som inte längre används i gruvdriften.

UTSTÄLLNINGAR

Ljuskonstverken I Gruvbrottet

Den underjordiska ljus- och musikföreställningen hör till rundturens höjdpunkter. Musiken till konstverken har valts av museiamanuens Iiris Kankaanpää från Lojo museum. Ljuskonstverken har planerats av ljuskonstnär Petri Puttonen, teknisk assistent är Tuomo Holmström.

 

Det finns tre olika ljuskonstverk av välja bland.

Jean Sibelius Finlandia leder lyssnarna till finländskhetens djupa rötter i en föreställning som räcker över 8 minuter. Finlandia-berättelsen upplevs genom vackert växlande färger på gruvbrottets väggar och varierande musikintensitet.

 

Det andra alternativet är Edvard Griegs I bergakungens sal. I bergakungens sal är drygt två minuter lång och passar bra t.ex. för yngre besökare då den innehåller glada färger och musik som är bekant för många.

 

Det tredje alternativet är gruppen Amorphis låt From the heaven of my heart. Tomi Joutsen från Lojo är solist i gruppen Amorphis och låtens text är skriven av konstnären Pekka Kainulainen från Sammatti. Låten innehåller influenser från bl.a. Kalevala.

 

Aktuellt

GRUVANS HISTORIA

Bergfyndigheterna utgör grunden för Lojos tillväxt och industriverksamhet.