Elämyskaivoksen palvelut

Historian havinaa syvällä maan uumenissa

Tytyrin Elämyskaivoksessa 100 metrin syvyydessä näet mainarien käden jäljet ja tunnet menneen ajan kosketuksen. Alhaalla aika pysähtyy, historia henkii ja toisaalla kaivoksessa vielä louhitaan kalkkikiveä.

Ajankohtaista

Opastetut kierrokset

Havainnekuva yleisökierroksille. Piirretyssä kuvassa on paljon pyöreitä, punertavan sävyisiä ympyröitä, joiden jokaisen sisällä on erikokoinen ja värinen kaivoskypärä. Kypäriä on yhteensä viisi, joiden väreinä ovat keltainen, sininen, valkoinen, harmaa ja violetti.

Tytyrin Elämyskaivoskierros

Tytyrin Elämyskaivoksen kierros vie syvälle maan alle mainarien maailmaan, missä pimeys ja valo yhdistettynä maanalaiseen äänimaailmaan luo aivan uudenlaisia kokemuksia. Oppaan johdolla kierroksella tutustutaan Tytyrin kaivoksen historiaan, kaivosmiesten arkeen ja maan alaiseen maailmaan.

Valon ja värin leikkiä nähdään vaihtuvien taidenäyttelyiden muodossa ja kierros huipentuu valoteokseen, joka esitetään 100 metriä syvän ja 100 metriä leveän kaivoslouhoksen pinnalla.

Kierrokset, kesto n. 1,5 h:

Järjestämme kierroksia ympäri vuoden. Kierros aikataulut ja liput kierroksille klikkaamalla tästä NetTicket.fi sivuille.

Kierrokset loka-joulukuu 2021

Lauantaisin klo 12 ja 13
Sunnuntaisin klo 12

Privaattikierros

Tytyrin Elämyskaivoksen Privaattikierrokset ovat ainutlaatuinen tapa kokea kaivosmiljöö. Kaivostunnelman pääsee kokemaan oppaan johdolla yksityisesti toteutettuna. Privaattikierrokselle voi osallistua 1-6 henkilöä ja sen hinta on 120€ / ryhmä. Kierroksen kesto on noin 1,5 tuntia. Privaattikierroksia on mahdollista varata myös joko ruotsiksi tai englanniksi.

Privaattikierroksien varaus Visitlohjan asiakaspalvelusta 044 369 1309 tai tourist@lohja.fi.

pystyviiva_kapea2
Havainnekuva kaivokseen varautumisesta. Värikkäällä taustalla piirretty poika, jolla keltainen kaivoskypärä, vaaleansininen kaulahuivi, turkoosi lämmin takki, pitkät ruskeat housut, sekä tummat kävelykengät.

Tytyri Elämyskaivos esteettömästi

Pääset tutustumaan maanalaiseen maailmaan myös pyörätuolilla. Esteettömillä kierroksilla tutustutaan 80 m maanpinnan alapuolella olevaan kaivoskäytävään, vanhoihin koneisiin ja laitteisiin sekä tietenkin kuulet paljon tarinoita ja asiaa kalkkikiven louhinnasta. Tämä kierros poikkeaa vammattomien kierroksesta niin että kaivokseen kuljetaan autolla.  Myös reitin valinnassa on huomioitu se, että pyöräjalkaisten on helppo kulkea.

Kierroksen kesto on 2h 30min.
Se sisältää valmistelevat toimenpiteet kuten kypärän sovittamisen, kuljetuksen maan alle ja takaisin, sekä itse opastuskierroksen.

Esteettömät kierrokset tuottaa alan asiantuntija PURE Experience/ EK Event Oy.
https://ekevent.fi/
elina@ekevent.fi
+ 35840 707 8994

Lisätietoja ja varaukset, klikkaa itsesi tästä EK Event ohjelmapalveluyrityksen verkkokauppaan. 

Lasten kaivoskierros

Tytyrin Elämyskaivos on aina kiehtonut myös lapsivieraita. Kaivoksen maanalainen ympäristö on jo itsessään jännittävä ja vilkkaan mielikuvituksen saattelemana siellä voi helposti nähdä vuorenpeikon vilahtavan pimeissä koloissa. Elämyskaivoksessa on nyt ihan omat yleisökierrokset, joissa on huomioitu perheen pienimmät vierailijat. Kierroksella pääsee touhuamaan kaivokseen sopivissa aktiviteeteissa, kuten kokeilemalla omien voimien riittävyyttä kalkkikiven pilkkomiseen.

Lapsiperheille suunnattu kierros sopii erityisesti 3-10-vuotiaille lapsille, ja se kuljetaan lasten tahdissa. Kierroksen kesto on noin 1,5h.

Kierrokset Loka-joulukussa lauantaisin ja sunnuntaisin klo 11

LIPUT: https://www.netticket.fi/tytyrin-elamyskaivoksen-yleisokierros-lasten-tahtiin-lohja

vaakaviiva_kapea4
Havainnekuva Tytyrin Tyyra synttäreistä. Värikkäällä pohjalla iloinen peikkotyttö vilkuttaa vihreässä mekossa ja keltainen kaivoskypärä päässään.

Pimeä kierros

Pimeällä kierroksella koetaan Tytyrin Elämyskaivoskierros nimensä mukaisesti pimeässä. Kierroksella kuljetaan pelkän otsalampun valossa pitkin Tytyrin kaivoksen -110 tason kaivoskäytäviä. Kierros huipentuu suuren kaivoslouhoksen valoteokseen. Kesto noin 1,5h ja hinta 20€/hlö.

Tytyrin Tyyra kierros

Tytyrin Elämyskaivokseen pääset tutustumaan myös sadunkeinoin Tytyrin Tyyra- teemakierroksilla. Tytyrin Tyyran ja Kaivoksen Kalle kanssa pääset Tytyrissä näkemään pienen pilkahduksen myös Tyyran maailmasta. Miltä tuntuu kiivetä vanhaan vinokuiluhissiin tai istua Tyyran isän, vuorenpeikon valtaistuimella? Mahtaakohan kaivoksesta löytyä upeita kimaltelevia kalsiittikristalleja, vai onko vuorenpeikkojen perhe ehtinyt jo hioa kaikki metsänkeijujen hienostelutarpeiksi? Näitä kierroksia järjestämme vuoden aikana muutamia.  Seuraa ilmoitteluamme Facebookissa, Instagramissa ja TikTokissa!

Kierrokset, kesto n.1-1,5h

pystyviiva_kapea2
Havainnekuva geologisiin kierroksiin. Värikkäällä taustalla piirretty valkoinen kaivoskypärä, sekä harmaa hakku.

Geologiset kierrokset

Geologiapainotteinen kierros

Geologiapainotteisella kierroksella pääsee aikamatkalle aina mammuttien asuttamaan Suomeen saakka. Mammuttien aikakaudelta matkataan jääkauden jälkeisten hylkeenpyytäjien maailmaan, kuullaan kivikautisista löydöksistä, rautakauden aarteista ja päädytään nykyaikaisen kaivosteollisuuden teknologisiin ihmeisiin.

Kierroksen aikana syvennytään geologiaan mm. kehittämällä geologin taitoja erilaisilla työpajoilla. Tehtävinä on kivien ja mineraalien tutkimista ja tunnistamista mikroskoopeilla ja muilla menetelmillä, kullanhuuhdontaa ja korukivien etsintää. Kierroksen päätteeksi ryhmä pääsee vielä näkemään Tytyrin Elämyskaivoksen 100m syvän ja 100m leveän kaivoslouhoksen äärellä ainutlaatuisen valoteoksen.

Kierroksen kesto: 1,5h
Kierroksen hinta: 20€/hlö
Soveltuu koululaisille ja perheille

Geologinen kierros

Geologinen kierros koostuu GTK:n kanssa yhteistyössä tehdyn geologisen näyttelykokonaisuuden teemoista. Kierroksella käydään läpi mm. Veiksel jääkausi mammutteineen, Salpausselkien synty, järvi ja merivaiheet, Etelä- Suomen kallioperän ja Tytyrin kalkkikiven synty sekä Suomen kallioperän kehityksen kannalta olennaiset tapahtumat.

Kierroksen aikana tutustutaan myös kivilajien ja mineraalien teoriaan, nähdään Etelä-Suomen kallioperään kuuluvia kivilajeja sekä kuullaan Tytyrin ja Lohja kaivoshistoriasta. Kierroksen päätteeksi ryhmä pääsee vielä näkemään Tytyrin Elämyskaivoksen 100m syvän ja 100m leveän kaivoslouhoksen äärellä ainutlaatuisen valoteoksen.

Kierroksen kesto: 1,5h
Kierroksen hinta: 23€/hlö
Soveltuu yli 15-vuotiaille.

vaakaviiva_kapea4

Lisätiedot ja varaukset

Lohjan Matkailupalvelukeskus

044 369 1309

tourist@lohja.fi

Kuvassa kolme kaivokypärää, joista ylin on valkoinen ja kaksi alinta sinisiä.

Näyttelyt

vakituiset näyttelyt

Kiven aika -geologinen näyttely

Yhteistyössä Geologian tutkimuskeskuksen kanssa toteutettu geologinen näyttelykokonaisuus, joka sijoittuu uuden hissin ala-asemalta pääkäytävälle louhittuun uuteen kaivostunneliin. Näyttely koostuu kolmesta teematilasta ja kahdesta tunnelin päihin sijoitetusta valoinstallaatiosta. Näyttelyn teemat käsittelevät arkeologiaa ja luonnon kehitystä, kallioperän kehitystä sekä geologisten raaka-aineiden käyttöä.

pystyviiva_kapea4

Kaivoslouhoksen valoteokset

Maanalainen valo- ja musiikkiesitys on yksi opastetun kierroksen kohokohdista. Musiikit teoksiin on valinnut Lohjan museon museoamanuenssi Iiris Kankaanpää. Valoteosten suunnittelijana on toiminut valotaiteilija Petri Puttonen ja tekninen avustaja on Tuomo Holmström.

Valoteoksia on kolme, joista kierroksella esitetään yksi.

pystyviiva_kapea4

Nordkalk -näyttely

 

Rettig- suvun omistama Nordkalk operoi Tytyrin kalkkikaivoksen kaivostoimintaa. Tytyrin maansisäisen kalkkisuonen on arvioitu kestävän vielä noin 100 vuotta eteenpäin. Kaivosyhtiö Nordkalkin näyttelyosuudessa Elämyskaivoksessa perehdytään mm. kalkkikiven erilaisiin käyttötarkoituksiin ja jatkojalosteisiin.

Kalkkikivi kuuluu osana todella moneen arkipäivän asiaan.  Elämyskaivoksessa voi itse louhia pienen palan n. 1600 miljoonaa vuotta vanhaa kalkkikiveä matkamuistoksi. Tytyrin kaivoksesta pumpataan iso osa pohjavettä lohjalaisten talousvedeksi. Veden äänet ja vahva ilmankosteus ovatkin pysyvä osa maanalaista tunnelistoa.  Lisäksi Elämyskaivoksessa on nähtävillä useita kaivoksen käytöstä poisjääneitä kaivostyökoneita ja työkaluja.

Vaihtuvat näyttelyt

Tytyrin Elämyskaivoksen installaatiot 2022

Lisätietoja tulossa piakkoin.

Tutustu Elämyskaivokseen virtuaalisesti

Klikkaile tästä kartasta nuolia tai osta virtuaalinen opastus verkkokaupastamme

Virtuaalikierros Tytyrin Elämyskaivoksessa

Nojatuolimatka Tytyrin Elämyskaivokseen oppaan johdolla (videoitu opastus).

 

"Tytyrin Elämyskaivos on ainutlaatuinen matkailukohde Lohjalla syvällä maan alla. Tytyrin Elämyskaivoksen opastettu virtuaalikierros vie sinut syvälle maan alle mainarien maailmaan, missä pimeys ja valo yhdistettynä maanalaiseen äänimaailmaan luo aivan uudenlaisia kokemuksia. Oppaan johdolla kierroksella tutustutaan Tytyrin kaivoksen historiaan ja kaivosmiesten arkeen ja maan alaiseen maailmaan. Valon ja värin leikkiä nähdään valotaiteen muodossa ja kierros huipentuu musiikki- ja valoteokseen, joka esitetään 100 metriä syvän ja 100 metriä leveän kaivoslouhoksen pinnalla."

 

Virtuaalisen kierroksen hinta 13€

Kaivoksen tarina

Kallion rikkaudet ovat Lohjan kasvun perusta; sieltä juontaa juurensa Lohjan teollisuus.