Elämyskaivoksen palvelut

Historian havinaa syvällä maan uumenissa

Tytyrin Elämyskaivoksessa 100 metrin syvyydessä näet mainarien käden jäljet ja tunnet menneen ajan kosketuksen. Alhaalla aika pysähtyy, historia henkii ja toisaalla kaivoksessa vielä louhitaan kalkkikiveä.

Ajankohtaista

Tytyrin Elämyskaivos on Asuntomessujen oheiskohde Lohjalla

Asuntomessukävijän kokemus laajenee oheiskohteiden ansiosta elämykselliseen tilataiteeseen entisessä kaivoksessa sekä liikunnalliseen vapaa-ajan harrastamiseen ja asumiseen. Lohjalla heinä-elokuussa 2021 järjestettävät Asuntomessut ovat enemmän kuin Hiidensalmen asuntoalue Lohjanjärven rannalla. Asuntomessujen oheiskohteet, Tytyrin Elämyskaivos ja Kisakallion urheiluopisto laajentavat hienolla tavalla asuntomessuvieraiden kokemusta Lohjasta ja sen palvelutarjonnasta.

Tytyrin Elämyskaivoksessa kaksi uutta tilataideteosta

Muutaman sadan metrin päässä Asuntomessualueesta sijaitseva Tytyrin kaivosalue on ainutlaatuinen taidenäyttelyiden, Koneen hissilaboratorion ja yhä toimivan Nordkalkin kalkkikaivoksen muodostama kokonaisuus. “Tytyrin Elämyskaivos tuo messukävijöille uniikin kaivos- ja taidekokemuksen ohella myös ymmärryksen alueen hienosta historiasta”, Lohjan matkailupäällikkö Minna Ermala sanoo. Tytyrin Elämyskaivokseen rakentuu kesäksi 2021 kaksi uutta tilataideteosta. Taideteokset ovat kerroksessa -110 eli noin 80 metrin syvyydessä. Teoksiin pääsee tutustumaan opastettujen kierrosten tai Tytyri-Salissa pidettävien tilaisuuksien yhteydessä. Molemmat installaatiot on suunniteltu aikavälille 1.5.-30.10.2021.

Poran Terä on neliosainen teos, joka koostuu seuraavista elementeistä: Teoksessa on Timo Kalevan luoma kolmiulotteinen, monivärinen, noin 4 metriä pitkä surrealistista poranterän kärkeä muistuttava taideteos. Sitä täydentää Keimo Valkosen uv-valossa hehkuvista langoista rakennettu 8 metriä pitkä spiraalinen tilataideteos. Näyttelyn alkupäähän tulee Juuso Joutsion luoma 8 metrin mittainen, tunnelin lattiasta kattoon ylettyvä valopylväikkö. Teoksen täydentää Markku Toikkasen säveltämä äänimaisema, jonka perustana on kaivoksen herättämät mielikuvat ja tunnelmat.

Toinen teos, audiovisuaalinen Ikimetsä maan alisen vie messuvieraan kalevalaiseen luontokokemukseen. Teos koostuu äänitaiteilija Mikko H. Haapojan ja kansanmuusikko Ulla Hillebrandtin äänimaisemista sekä kaivoksen pumppuhuoneen kalliopintaan projisoitavista Jenni Tieahon ympäristötaiteellisista veistoksista. Tiimin täydentää valotaiteilija Pekka Järvilehto.

Näiden kahden tilataideteoksen lisäksi kaivoksessa ovat vakituiset Kiven Elämää- historianäyttely ja kaivostoimintaa esittelevä näyttely.

Privaattikierrokset omalle perheelle

 

Tytyrin Elämyskaivoksen Privaattikierrokset ovat ainutlaatuinen tapa kokea kaivosmiljöö. Privaattikierroksen voi varata samassa taloudessa asuvalle perheelle, jolloin kaivostunnelman pääsee kokemaan oppaan johdolla yksityisesti toteutettuna.

Privaattikierrokselle voi osallistua 1-6 henkilöä ja sen hinta on 120€ / perhe. Privaattikierros tulee ostaa Netticketistä ennakkoon viimeistään kahta vuorokautta ennen vierailuajankohtaa.

Kierroksen kesto on noin 1,5 tuntia.

Privaattikierroksia on mahdollista varata myös joko ruotsiksi tai englanniksi. Tällöin varauksen yhteydessä tulee kuitenkin ottaa yhteyttä Lohjan matkailupalvelukeskukseen puhelimitse numeroon 044 369 1309.

Liput ennakkoon Netticketistä: nt.fi/elamyskaivoksenprivaattikierrokset

Ota nämä huomioon kierrokselle tultaessa

Tulethan kierrokselle vain terveenä. Etukäteen ostetut liput voi vaihtaa toiseen ajankohtaan sairastapauksen yllättäessä.
Kierrosten aikana yli 12-vuotiaiden on käytettävä maskia
Huolehdithan hyvästä käsihygieniasta ja turvaväleistä
Kierrosliput on ostettava ennakkoon osoitteesta nt.fi/visitlohja.

Kone hissin kyydissä väkeä kypärät päässä. Hississä siniset valot ja hissin katossa olevasta peilistä heijastuvat vierailijoiden kuvat.

Opastetut kierrokset

Havainnekuva yleisökierroksille. Piirretyssä kuvassa on paljon pyöreitä, punertavan sävyisiä ympyröitä, joiden jokaisen sisällä on erikokoinen ja värinen kaivoskypärä. Kypäriä on yhteensä viisi, joiden väreinä ovat keltainen, sininen, valkoinen, harmaa ja violetti.

Privaattikierros

Tytyrin Elämyskaivoksen Privaattikierrokset ovat ainutlaatuinen tapa kokea kaivosmiljöö. Privaattikierroksen voi varata samassa taloudessa asuvalle perheelle, jolloin kaivostunnelman pääsee kokemaan oppaan johdolla yksityisesti toteutettuna.

Privaattikierrokselle voi osallistua 1-6 henkilöä ja sen hinta on 120€ / perhe. Privaattikierros tulee ostaa Netticketistä ennakkoon viimeistään kahta vuorokautta ennen vierailuajankohtaa.

Kierroksen kesto on noin 1,5 tuntia.

Privaattikierroksia on mahdollista varata myös joko ruotsiksi tai englanniksi. Tällöin varauksen yhteydessä tulee kuitenkin ottaa yhteyttä Lohjan matkailupalvelukeskukseen puhelimitse numeroon 044 369 1309.

Liput ennakkoon Netticketistä: nt.fi/elamyskaivoksenprivaattikierrokset

pystyviiva_kapea2
Havainnekuva kaivokseen varautumisesta. Värikkäällä taustalla piirretty poika, jolla keltainen kaivoskypärä, vaaleansininen kaulahuivi, turkoosi lämmin takki, pitkät ruskeat housut, sekä tummat kävelykengät.

Tytyrin Elämyskaivoskierros

Tytyrin Elämyskaivoksen kierros vie syvälle maan alle mainarien maailmaan, missä pimeys ja valo yhdistettynä maanalaiseen äänimaailmaan luo aivan uudenlaisia kokemuksia. Oppaan johdolla kierroksella tutustutaan Tytyrin kaivoksen historiaan ja kaivosmiesten arkeen ja maan alaiseen maailmaan.

Valon ja värin leikkiä nähdään vaihtuvien taidenäyttelyiden muodossa ja kierros huipentuu valoteokseen, joka esitetään 100 metriä syvän ja 100 metriä leveän kaivoslouhoksen pinnalla.

Katso aikataulut ja osta liput kierroksille: nt.fi/visitlohja

Ryhmien varaukset Lohjan Matkailusta: 044 369 1309 tai tourist@lohja.fi

vaakaviiva_kapea4
Havainnekuva Tytyrin Tyyra synttäreistä. Värikkäällä pohjalla iloinen peikkotyttö vilkuttaa vihreässä mekossa ja keltainen kaivoskypärä päässään.

Lasten kaivos ja Tytyrin Tyyra kierros

Tytyrin Elämyskaivos on aina kiehtonut myös lapsivieraita. Kaivoksen maanalainen ympäristö on jo itsessään jännittävä ja vilkkaan mielikuvituksen saattelemana siellä voi helposti nähdä vuorenpeikon vilahtavan pimeissä koloissa. Elämyskaivoksessa on nyt ihan omat yleisökierrokset, joissa on huomioitu perheen pienimmät vierailijat. Kierroksella pääsee touhuamaan kaivokseen sopivissa aktiviteeteissa, kuten kokeilemalla omien voimien riittävyyttä kalkkikiven pilkkomiseen.

Osta liput ennakkoon netticketistä!

Lastenkaivokseen pääset tutustumaan myös sadunkeinoin Tytyrin Tyyra- teemakierroksilla. Tytyrin Tyyran ja Kaivoksen Kalle kanssa pääset Tytyrissä näkemään pienen pilkahduksen myös Tyyran maailmasta. Miltä tuntuu kiivetä vanhaan vinokuiluhissiin tai istua Tyyran isän, vuorenpeikon valtaistuimella? Mahtaakohan kaivoksesta löytyä upeita kimaltelevia kalsiittikristalleja, vai onko vuorenpeikkojen perhe ehtinyt jo hioa kaikki metsänkeijujen hienostelutarpeiksi.

pystyviiva_kapea2
Havainnekuva geologisiin kierroksiin. Värikkäällä taustalla piirretty valkoinen kaivoskypärä, sekä harmaa hakku.

Geologinen kierros

Geologinen kierros koostuu GTK:n kanssa yhteistyössä tehdyn geologisen näyttelykokonaisuuden teemoista. Kierroksella käydään läpi mm. Veiksel jääkausi mammutteineen, Salpausselkien synty, järvi ja merivaiheet, Etelä- Suomen kallioperän ja Tytyrin kalkkikiven synty sekä Suomen kallioperän kehityksen kannalta olennaiset tapahtumat.

Kierroksen aikana tutustutaan myös kivilajien ja mineraalien teoriaan, nähdään Etelä-Suomen kallioperään kuuluvia kivilajeja sekä kuullaan Tytyrin ja Lohja kaivoshistoriasta. Kierroksen päätteeksi ryhmä pääsee vielä näkemään Tytyrin Elämyskaivoksen 100m syvän ja 100m leveän kaivoslouhoksen äärellä ainutlaatuisen valoteoksen.

Osta liput ennakkoon netticketistä! 

LASTEN GEOLOGINEN KIERROS

Lasten geologisella kierroksella pääsee aikamatkalle aina mammuttien asuttamaan Suomeen saakka. Mammuttien aikakaudelta matkataan jääkauden jälkeisten hylkeenpyytäjien maailmaan, kuullaan kivikautisista löydöksistä, rautakauden aarteista ja päädytään nykyaikaisen kaivosteollisuuden teknologisiin saavutuksiin.

Kierroksen aikana syvennytään geologiaan tarkemmin mm. kehittämällä geologin taitoja erilaisilla työpisteillä. Tehtävinä on kullanhuuhdontaa, korukivien etsintää sekä kalkkikiven murskaamista. Kierroksen päätteeksi ryhmä pääsee vielä näkemään Tytyrin Elämyskaivoksen 100m syvän ja 100m leveän kaivoslouhoksen äärellä ainutlaatuisen valoteoksen.

vaakaviiva_kapea4

Lisätiedot ja varaukset

Lohjan Matkailupalvelukeskus

044 369 1309

tourist@lohja.fi

Kuvassa kolme kaivokypärää, joista ylin on valkoinen ja kaksi alinta sinisiä.

Näyttelyt

vakituiset näyttelyt

Kiven aika -geologinen näyttely

Yhteistyössä Geologian tutkimuskeskuksen kanssa toteutettu geologinen näyttelykokonaisuus, joka sijoittuu uuden hissin ala-asemalta pääkäytävälle louhittuun uuteen kaivostunneliin. Näyttely koostuu kolmesta teematilasta ja kahdesta tunnelin päihin sijoitetusta valoinstallaatiosta. Näyttelyn teemat käsittelevät arkeologiaa ja luonnon kehitystä, kallioperän kehitystä sekä geologisten raaka-aineiden käyttöä.

pystyviiva_kapea4

Nordkalk -näyttely

Rettig- suvun omistama Nordkalk operoi Tytyrin kalkkikaivoksen kaivostoimintaa. Tytyrin maansisäisen kalkkisuonen on arvioitu kestävän vielä noin 100 vuotta eteenpäin. Kaivosyhtiö Nordkalkin näyttelyosuudessa Elämyskaivoksessa perehdytään mm. kalkkikiven erilaisiin käyttötarkoituksiin ja jatkojalosteisiin.

Kalkkikivi kuuluu osana todella moneen arkipäivän asiaan.  Elämyskaivoksessa voi itse louhia pienen palan n. 1600 miljoonaa vuotta vanhaa kalkkikiveä matkamuistoksi. Tytyrin kaivoksesta pumpataan iso osa pohjavettä lohjalaisten talousvedeksi. Veden äänet ja vahva ilmankosteus ovatkin pysyvä osa maanalaista tunnelistoa.  Lisäksi Elämyskaivoksessa on nähtävillä useita kaivoksen käytöstä poisjääneitä kaivostyökoneita ja työkaluja.

Kaivoslouhoksen valoteokset

Maanalainen valo- ja musiikkiesitys on yksi opastetun kierroksen kohokohdista. Musiikit teoksiin on valinnut Lohjan museon museoamanuenssi Iiris Kankaanpää. Valoteosten suunnittelijana on toiminut valotaiteilija Petri Puttonen ja tekninen avustaja on Tuomo Holmström.

 

Valoteoksia on kolme, joista kierroksella esitetään yksi.

Jean Sibeliuksen Finlandia johdattaa suomalaisuuden syville juurille yli 8 minuutin ajan kestävässä esityksessä. Finlandian tarina on upeasti koettavissa vaihtuvien värien ja musiikin voimakkuuden vaihdellessa louhoksen seinämillä.

 

Edvard Griegin Vuorenpeikkojen tanssi. Vuorenpeikkojen tanssi sopii reilun kahden minuutin esityksenä hyvin vaikkapa nuorempien vierailijoiden ryhmille iloisena värivalojen ja monien tunteman tutun musiikin myötä.

 

Amorphis –yhtyeen kappale From the heaven of my heart. Amorphis –yhtyeen solistina on lohjalainen Tomi Joutsen ja kappaleen sanat on kirjoittanut sammattilainen taiteilija Pekka Kainulainen. Kappaleessa on vaikutteita mm. Kalevalasta.

 

Vaihtuvat näyttelyt 2021

Tytyrin Elämyskaivoksen installaatiot kesä 2021

Tytyrin Elämyskaivokseen -110 tasolle maan alle rakentuu kesäksi 2021 kaksi uutta tilataideteosta, Poran terä sekä Ikimetsä maan alisen, vakituisen Kiven Elämää- historia- ja kaivostoimintaa esittelevän näyttelyn lisäksi. Teoksiin pääsee tutustumaan Elämyskaivokseen järjestettävien opastettujen kierrosten yhteydessä tai Tytyri-Sali tilaisuuksien yhteydessä. Elämyskaivoksessa liikutaan aina oppaan johdolla.

Molemmat installaatiot on suunniteltu aikavälille 1.5.-30.10.2021. Jos Covid19 – tilanne tuo kohteen aukioloon muutoksia, pyritään installaatiot tuottamaan hei kun mahdollista ja pitämään avoinna syksyllä lähemmäs vuodenvaihdetta.

Poran terä

Poran Terä on neliosainen teos, joka koostuu seuraavista elementeistä: Teoksessa on Timo Kalevan luoma kolmiulotteinen, monivärinen, noin 4 metriä pitkä surrealistista poranterän kärkeä muistuttava taideteos. Sitä täydentää Keimo Valkosen uv-valossa hehkuvista langoista rakennettu 8 metriä pitkä spiraalinen tilataideteos. Näyttelyn alkupäähän tulee Juuso Joutsion luoma 8 metrin mittainen, tunnelin lattiasta kattoon ylettyvä valopylväikkö. Teoksen täydentää Markku Toikkasen säveltämä äänimaisema, jonka perustana on kaivoksen herättämät mielikuvat ja tunnelmat.

Ikimetsä maan alisen

Toinen teos, audiovisuaalinen Ikimetsä maan alisen vie messuvieraan kalevalaiseen luontokokemukseen. Teos koostuu äänitaiteilija Mikko H. Haapojan ja kansanmuusikko Ulla Hillebrandtin äänimaisemista sekä kaivoksen pumppuhuoneen kalliopintaan projisoitavista Jenni Tieahon ympäristötaiteellisista veistoksista. Tiimin täydentää valotaiteilija Pekka Järvilehto.

Tutustu Elämyskaivokseen virtuaalisesti

Kaivoksen tarina

Kallion rikkaudet ovat Lohjan kasvun perusta; sieltä juontaa juurensa Lohjan teollisuus.