Elämyskaivos

Tytyrin Elämyskaivoksessa 100 metrin syvyydessä näet mainarien käden jäljet ja tunnet menneen ajan kosketuksen. Alhaalla aika pysähtyy, historia henkii ja toisaalla kaivoksessa vielä louhitaan kalkkikiveä.

Tapahtumat

Syysloman yleisökierrokset

Tytyrin Elämyskaivoksen yleisökierros vie syvälle maan alle mainarien maailmaan, missä pimeys ja valo yhdistettynä maanalaiseen äänimaailmaan luo aivan uudenlaisia kokemuksia. Oppaan johdolla kierroksella tutustutaan GTK:n geologisen näyttelyyn kautta siihen mitä kaikkea maan alta voi löytyä sekä tietenkin Tytyrin kaivoksen historiaan ja kaivosmiesten arkeen. Valon ja värin leikkiä nähdään vaihtuvien taidenäyttelyiden muodossa ja kierros huipentuu valoteokseen, joka esitetään 100 metriä syvän ja 100 metriä leveän kaivoslouhoksen pinnalla.

Syyslomalla (15. – 20.10.2019) näitä yleisökierroksia järjestetään myös viikolla tiistaista lauantaihin klo 14. Lisäksi lauantaina 19.10. klo 11 on geologinen teemakierros sekä sunnuntaina 20.10. vietetään lasten teemapäivää, jolloin on klo 11 lapsiperheiden kierros sekä klo 14 on Tytyrin Tyyra teemakierros.

Lisätietoa hinnoista ja aikatauluista: www.tytyrielamyskaivos.fi/info/

Tytyrin Halloween kierrokset 2. - 3.11.2019

Tytyrin Elämyskaivoksen uumenissa Lohjalla järjestetään marraskuun alussa perinteeksi muodostuneet Halloween teemakierrokset. Tytyrin Elämyskaivoksen hämärät ja koleat käytävät tarjoavat ainutlaatuisen ja teemaan sopivan tunnelman, kun Lohjan oppaiden asiantuntemus sekä teatterin keinoin luotu tarina tekevät yhdessä elämyksellisen kierroksen. Halloween kierroksia on kaksi erilaista koko perheen kierros la 2.11. ja su 3.11. klo 11 ja klo 13.30 sekä lauantaina 2.11. klo 20 Pimeä kierros.

Koko perheen Halloween kierros on Lohjan Harrastajanäyttelijöiden käsikirjoittama ja näyttelemä. Tarina on rakennettu ilon ja Halloween hauskuuden kautta, jotta perheen pienemmätkin viihtyvät kierroksella. Kierros soveltuu parhaiten 3 – 10-vuotiaille.

Lauantai-illan pimeää kierrosta ei taas suositella perheen pienemille, sillä pimeällä kierroksella sukelletaan kaivoskierrokselle pelkän otsalampun varassa ja kaivoksen pimeys voi yllättää kokeneemmatkin kävijät.

Koko perheen Halloween kierrokset. (3 -10v.):

La 2.11. klo 11 ja 13.30

Su 3.11. klo 11 ja 13.30

Pimeä kierros (yli 15v.):

LA 2.11. klo 20

Liput kierroksille maksavat 20€ (sis. palvelumaksu).

Liput osoitteesta netticket.fi sekä Netticketin lipunmyyntipisteistä: Lohjan Matkailusta, Lohjan Kaupungintalolsta sekä Lohjan ja Nummelan Prismoista

Tytyrin Tyyra kierrokset syksy 2019

Tytyrin Tyyra kierroksilla pääset Tytyrin Tyyran ja Kaivoksen Kalle kanssa näkemään ja kokemaan Tyyran maan alaisen maailman.
Miltä tuntuukaan kiivetä vanhaan vinokuiluhissiin tai istua Tyyran isän, vuorenpeikon valtaistuimella? Mahtaakohan kaivoksesta löytyä upeita kimaltelevia kalsiittikristalleja, vai onko vuorenpeikkojen perhe ehtinyt jo hioa kaikki metsänkeijujen hienostelutarpeiksi.

Kierrokset:

Su 20.10. klo 14
Su 24.11. klo 14

Kierroksen hinta 20€/hlö (sis. palvelumaksun)
Liput: netticket.fi

Geologiset kierrokset

Tytyrin Elämyskaivoksen Geologisen kierroksen teemat käsittelevät arkeologiaa ja luonnon kehitystä, kallioperän kehitystä sekä geologisten raaka-aineiden käyttöä. Kierroksen aikana syvennytään geologiaan tarkemmin myös työpajojen kautta. Kierroksen päätteeksi ryhmä pääsee vielä näkemään Tytyrin Elämyskaivosen 100m syvän ja 100m leveän kaivoslouhoksen äärellä ainutlaatuisen valoteoksen.

Kierrokset syksyllä 2019

la 21.9. klo 11

la 19.10. klo 11

la 16.11. klo 11

la 21.12. klo 11

Hinta: 20 €/henkilö.

Liput ennakkoon osoitteesta netticket.fi.

kiviaita

GTK:n geologinen näyttely

Yhteistyössä Geologian tutkimuskeskuksen kanssa toteutettava geologinen näyttelykokonaisuus, joka sijoittuu uuden hissin ala-asemalta pääkäytävälle louhittuun uuteen kaivostunneliin. Näyttely koostuu kolmesta teematilasta ja kahdesta tunnelin päihin sijoitetusta valoinstallaatiosta. Näyttelyn teemat käsittelevät arkeologiaa ja luonnon kehitystä, kallioperän kehitystä sekä geologisten raaka-aineiden käyttöä.

Geologiset yleisökierrokset:

19.10. klo 11
16.11. klo 11

Hinta: 20 €/henkilö.
Liput ennakkoon www.netticket.fi.

 

Taidenäyttelyt

Life without f

Tytyrin Elämyskaivoksen loppuvuoden taideteos on kehollinen ja liikkeellis-vuorovaikutteinen multimediainstallaatio Life without f. Teoksen toteuttavat lohjalainen teknologia-taiteilijakollektiivi XtendR (Jussi Ontero & Tomi Paijo). Teoksessa digitaalisesti luotu valoilmaisu ja auditiivinen äänitila muodostavat immersiivisen maailman, jossa kokija muokkaa teoksen luomaa illuusiota kehollaan. Tilallinen ja moniaistillinen installaatio ulottuvat kolmiulotteiseksi kokemukseksi kävijöiden ympärillä.

Teos on saanut innoituksensa teknologian kehityksestä ja sen kautta avautuvista uusista ilmaisun mahdollisuuksista. Sisällöllisesti teos kumpuaa nykyhetkestä. Digitaalisuus hajottaa fyysisyyden. Tämä on analogia nykyihmisen todellisuudelle, jossa kaikki fyysiset kontaktit häviävät yksitellen ja muuttuvat digitaalisiksi.

Tytyrin Elämyskaivoksen vierailijalle teos ei ole koskaan samanlainen, vaan se muokkautuu kävijän muodostaman kuvajaisen mukaan. Se reagoi liikkeeseen tai liikkumattomuuteen. Kokija näkee kuvajaisensa irtautuneena kalliopinnasta ja hajoavan miljooniksi palasiksi atmosfäärisen musiikin tukiessa alati muuttuvaa ja häilyvää kuvajaista. Teoksen voi kokea ja muokata yksin tai ryhmässä ja se sopii kaiken ikäisille vierailijoille.

Taideteos on tuotu Tytyrin Elämyskaivokseen, sillä taitelijakollektiivi toivoi mahdollisimman suuren haasteen teokselle. Tytyrin Elämyskaivoksessa on jatkuva kosteus, logistiset ja fasilistiset haasteet maksimissaan, joten taiteilijoiden omin sanoin kuvattuna: ”Tästä kun selviämme, selviämme mistä vain.”

Life without F taideteos on nähtävillä Tytyrin Elämyskaivoksen yleisökierroksien yhteydessä lokakuun 11 päivä eteenpäin aina joulukuun puoleen väliin saakka. Teos on siis nähtävillä jo Lohjan syyslomaviikon lisäkierroksilla 15. – 20.10.2019.

Life without F taideteoksen toteuttaa teknologia-taiteilijakollektiivi XtendR (Jussi Ontero & Tomi Paijo).  Se on vastaperustettu teknologian ja taiteen yhteenliittymä ja teos avaa kollektiivin toiminnan. Tomi Paijo/Ragingram Oy on kuvataiteilija ja elokuvataiteen kandidaatti. Hänellä on takanaan 15-vuoden kokemus media-alalta. mm. TV-graafikkona ja animaattorina. Jussi Ontero/ TachyoNet Oy on tekninen taitelija. Hänellä on yli 20 vuoden AV-alan työkokemus ja on toteuttanut erilaisia valo-, ääni- ja kuvainstallaatioita eri teattereille.

"Kun kaikki on kaunista, mikään ei enää erotu kauniista."  Wolfgang Welsch

 

Life without f

Nordkalk – näyttely

Rettig- suvun omistama Nordkalk operoi Tytyrin kalkkikaivoksen kaivostoimintaa. Tytyrin maansisäisen kalkkisuonen on arvioitu kestävän vielä noin 100 vuotta eteenpäin. Kaivosyhtiö Nordkalkin näyttelyosuudessa Elämyskaivoksessa perehdytään mm. kalkkikiven erilaisiin käyttötarkoituksiin ja jatkojalosteisiin. Kalkkikivi kuuluu osana todella moneen arkipäivän asiaan.  Elämyskaivoksessa voi itse louhia pienen palan n. 1600 miljoonaa vuotta vanhaa kalkkikiveä matkamuistoksi. Tytyrin kaivoksesta pumpataan iso osa pohjavettä lohjalaisten talousvedeksi. Veden äänet ja vahva ilmankosteus ovatkin pysyvä osa maanalaista tunnelistoa.  Lisäksi Elämyskaivoksessa on nähtävillä useita kaivoksen käytöstä poisjääneitä kaivostyökoneita ja työkaluja.

 

kivi

Kaivoslouhoksen valoteokset

Maanalainen valo- ja musiikkiesitys on yksi opastetun kierroksen kohokohdista. Valittavana on yksi kolmesta eri valoteosvaihtoehdosta. Jean Sibeliuksen Finlandia johdattaa suomalaisuuden syville juurille yli 8 minuutin ajan kestävässä esityksessä. Finlandian tarina on upeasti koettavissa vaihtuvien värien ja musiikin voimakkuuden vaihdellessa louhoksen seinämillä.

Toinen vaihtoehto on Edvard Griegin Vuorenpeikkojen tanssi. Vuorenpeikkojen tanssi sopii reilun kahden minuutin esityksenä hyvin vaikkapa nuorempien vierailijoiden ryhmille iloisena värivalojen ja monien tunteman tutun musiikin myötä.

Kolmas musiikki on valittu Amorphis –yhtyeen tuotannosta kappale From the heaven of my heart. Amorphis –yhtyeen solistina on lohjalainen Tomi Joutsen ja kappaleen sanat on kirjoittanut sammattilainen taiteilija Pekka Kainulainen. Kappaleessa on vaikutteita mm. Kalevalasta. Musiikit teoksiin on valinnut Lohjan museon museoamanuenssi Iiris Kankaanpää.

Valoteosten suunnittelijana on toiminut valotaiteilija Petri Puttonen ja tekninen avustaja on Tuomo Holmström.

Opastetut kierrokset

Elämyskaivos kierros

Tytyrin Elämyskaivoksen kierros vie syvälle maan alle mainarien maailmaan, missä pimeys ja valo yhdistettynä maanalaiseen äänimaailmaan luo aivan uudenlaisia kokemuksia. Oppaan johdolla kierroksella tutustutaan GTK:n geologisen näyttelyyn kautta siihen mitä kaikkea maan alta voi löytyä sekä tietenkin Tytyrin kaivoksen historiaan ja kaivosmiesten arkeen. Valon ja värin leikkiä nähdään vaihtuvien taidenäyttelyiden muodossa ja kierros huipentuu valoteokseen, joka esitetään 100 metriä syvän ja 100 metriä leveän kaivoslouhoksen pinnalla.

Yleisökierros aikataulut löytyvät täältä

Osta liput yleisökierroksille ennakkoon osoitteesta netticket.fi

Ryhmävaraukset: 044 369 1309 tai tourist@lohja.fi (Lohjan Matkailu)

opastettukierros
tyyra

Lastenkaivos ja Tytyrin Tyyra kierrokset

Tytyrin Elämyskaivos on aina kiehtonut myös lapsivieraita. Kaivoksen maanalainen ympäristö on jo itsessään jännittävä ja vilkkaan mielikuvituksen saattelemana siellä voi helposti nähdä vuorenpeikon vilahtavan pimeissä koloissa. Elämyskaivoksessa on nyt ihan oma alue pienimmille vieraille, jossa pääsee touhuamaan kaivokseen sopivissa aktiviteeteissa. Haluatko kokeilla kalkkikivien painoa ja omien voimien riittävyyttä kalkkikiven pilkkomiseen?

Parhaiten lastenkaivokseen pääset tutustumaan Tytyrin Tyyra- teemakierroksilla. Tytyrin Tyyran ja Kaivoksen Kalle kanssa pääset Tytyrissä näkemään pienen pilkahduksen myös Tyyran maailmasta. Miltä tuntuu kiivetä vanhaan vinokuiluhissiin tai istua Tyyran isän, vuorenpeikon valtaistuimella? Mahtaakohan kaivoksesta löytyä upeita kimaltelevia kalsiittikristalleja, vai onko vuorenpeikkojen perhe ehtinyt jo hioa kaikki metsänkeijujen hienostelutarpeiksi.

Tytyrin Tyyra kieroksia voit varata ryhmällesi Lohjan Matkailusta 044 369 1309 tai tourist@lohja.fi.

Koululaisten geologinen kierros

Koululaisten geologisella kierroksella pääsee aikamatkalle aina mammuttien asuttamaan Suomeen saakka. Mammuttien aikakaudelta matkataan jääkauden jälkeisten hylkeenpyytäjien maailmaan, kuullaan kivikautisista löydöksistä, rautakauden aarteista ja päädytään nykyaikaisen kaivosteollisuuden teknologisiin ihmeisiin.

Kierroksen aikana syvennytään geologiaan tarkemmin mm. kehittämällä geologin taitoja erilaisilla työpajoilla. Tehtävinä on kivien ja mineraalien tutkimista ja tunnistamista mikroskoopeilla, kullanhuuhdontaa ja korukivien etsintää. Kierroksen päätteeksi ryhmä pääsee vielä näkemään Tytyrin Elämyskaivosen 100m syvän ja 100m leveän kaivoslouhoksen äärellä ainutlaatuisen valoteoksen.

Katso täältä Geologisen kierroksen tunnelmia.

Hinta: 20€/lapsi

Ryhmän koko: min 10hlö ja max. 30hlö

Ikä: 6-18v.

Varaukset Lohjan Matkailupalvelukeskuksesta: tourist@lohja.fi tai 044 369 1309

lastenkaivos-3

Tytyrin Elämyskaivoksen lasten synttäripaketit

Lasten synttärijuhlat maan alla

Järjestä huisin hauskat synttärijuhlat maan alla. Valittavissa on neljä erilaista teemaa, mutta voimme myös suunnitella oman näköiset juhlat sinulle.

Vuorenpeikot kaivoksessa
Vuorenpeikot kaivoksessa synttäripakettiin sisältyy reilun tunnin mittainen kierros, jossa oppaan johdolla vuorenpeikoksi pukeutuneet lapset tutustuvat kaivoksen ihmeelliseen maailmaan ja kohtaavat yllätyksen, joka täytyy ratkaista päästäkseen synttärijuhliin Tytyri-saliin.

Seikkailukierros
Reilun tunnin mittaisella seikkailukaivoskierroksella etsitään kartan ja eri tehtävien avulla Tytyrin Elämyskaivoksen aarteita.

Kaivosmiehen kierros
Kaivosmiehen synttärikierroksella tutustutaan Tytyrin kaivokseen lasten geologisen kierroksen kautta. Kuullaan tarinoita maapallon synnystä ja lohjalaisesta kalkkikivestä, joka on yli miljardia vuotta vanhaa. Kierroksella pääsee myös testaamaan kalkkikiven murskausta ja kullan vaskausta.

Kepparisynttärit
Kepparisynttäreillä kaivoskierroksella tehdään erilaisia tehtäviä omien kepparien kanssa. Tehtäviä ovat mm. kepparirata sekä lajijuoksu.

Synttäripaketin hinnat ja käytännöt:
200€/ 10 lasta + 1-2 aikuista
Lisähenkilöt 15€/hlö
Räätälöidyistä synttäripaketeista tehdään erillinen tarjous.

Synttäripaketin hintaan sisältyy teemanmukainen kierros oppaan johdolla, valo- ja musiikkiesitys suurella louhoksella ja Tytyri-salin käyttö 1h.

Tytyri-saliin saa tuoda omat tarjottavat ja voimme myös suositella paikallisia toimijoita tilaisuuden järjestäjäksi.

Synttäripaketteja suositellaan yli 5-vuotiaille.

Tilaukset:

Lohjan Matkailupalvelukeskus
044 369 1309
tourist@lohja.fi

paasiaiskierros
Lohja_Majm2016_EOS_MO (34)
lastenkaivos

Elämyskaivoksen tarina

Tytyrin Elämyskaivos on ainutlaatuinen ja monitoimialainen käyntikohde, jossa yhdistyvät kaivosteollisuus, Koneen huippuunsa hiottu teknologiakehitys ja matkailualan tuotekehitys. Tytyristä, kaivos keskellä kaupunkia, on louhittu kalkkia vuodesta 1897 lähtien. Kalkin louhinta jatkuu edelleen Rettigin suvulle kuuluvan Nordkalkin operoimana -370 metrin syvyydessä maan alla.

Yksi louhituista tunnelikokonaisuuksista -110 tasolla avattiin yleisölle kaivosmuseona vuonna 1988. Siitä lähtien, yleisöllä on ollut upea mahdollisuus päästä kokemaan Lohjan kaupungin organisoimana, maanalainen maailma. Pimeyden, kosteuden ja maanalaisten äänien ympäröimänä, kuitenkin turvallisen välimatkan päässä aktiivisesta kaivostyöstä.

Vuonna 1998 hissiyhtiö KONE löysi Lohjalta loistavan tilan maanalaisessa käyttämättömässä kaivoskuilussa testata korkeisiin pilvenpiirtäjiin tarvittavia High-rise -hissejä. Näin siirtyi Tytyriin yli 300 metriä syvään kuiluun, huippuunsa hiottua kansainvälisesti johtavaa hissiteknologiaa ja osaamista. Nyt Elämyskaivoksen käyttöön valmistui Suomen nopein hissi.

Tytyrin toimijoita yhdistää oman osa-alueen huippuosaaminen, turvallisuus, syvyyden tarjoamat ainutlaatuiset yhteiset tilat ja toimintoja ympäröivä jykevä suomalainen maaperä. Olemme ylpeitä voidessamme tarjota Tytyrin kohteessa Elämyskaivoksen muodossa maanalaisen kokemuksen vieraillemme. Tervetuloa syvälle maan uumeniin.

Tytyrin teollisuushistoria

Kallion rikkaudet ovat Lohjan kasvun perusta; sieltä juontaa juurensa Lohjan teollisuus.

Kaivostyö sai alkunsa, kun Ruotsin-Suomen kuningas Kustaa Vaasa antoi laamanni Eerik Flemingille vuonna 1542 luvan rautamalmin louhintaan Lohjan Ojamolla. Ojamo mainitaan maamme vanhimpana rautakaivoksena. 1600-1800-luvuilla sen kaltaisia kaivoksia toimi eri puolilla Lohjaa, mutta malmi oli usein köyhää ja huonolaatuista. Ojamolla rautamalmia louhittiin usean otteeseen vuoteen 1862 saakka.

Nykyaikainen vuorityö Lohjalla alkoi 1897, kun kallioperän kalkkikiveä alettiin käyttää hyväksi teollisesti. Särkisalolainen merikapteeni Karl Forsström perusti tuolloin kalkinpolttimon, josta sittemmin kasvoi yksi maamme suurimmista yrityksistä, Oy Lohja Ab. Maan alle siirryttiin osittain 1947, jolloin 110 metrin tasolle rakennettuun murskaamoon pudotettiin avolouhoksesta louhitut kivenjärkäleet murskattavaksi. Kokonaan maanalaiseen kaivuuseen siirryttiin 1956.

historiakuvia-2
historiakuvia-1

Tänään Tytyrissä porataan ja ammutaan 350 metrin syvyydessä. Järven ja osin kaupungin alueiden alla risteilevän käytäväverkoston yhteispituus on yli 60 kilometriä. Tytyrin kaivosmuseo avattiin toukokuussa 1988 kaivoksen entisen johtajan DI Carl Fredrik Bäckströmin idean ja ansiokkaan toiminnan tuloksena.

Tytyrin käytävät risteilevät lähes 400 metrin syvyydessä Lohjanjärven ja kaupungin alla. Käytäväverkolle kertyy mittaa yli 60 kilometriä. Kalkkikiveä Tytyristä on louhittu kohta sadan vuoden ajan parhaimmillaan miljoonan tonnin vuosivauhtia, ja sitä riittää vielä vuosikymmeniksi.

Nykyisin Tytyrin kaivoksen omistaa Nordkalk Oy Ab. Nordkalk on Itämeren alueen johtava kalkkikivipohjaisten tuotteiden valmistaja. Murskattua, jauhettua, seulottua ja poltettua kalkkikiveä sekä poltettua ja sammutettua kalkkia markkinoidaan Suomessa, Ruotsissa, Baltian maissa ja Puolassa tuotemerkillä Nordkalk. Tytäryhtiön Suomen Karbonaatti Oy:n kautta tuotetaan myös paperipigmenttejä. Tytyrin kaivoksessa toimii myös Koneen hissilaboratorio.

kaivoskone

Elämys alkaa hissimatkasta

Käynti Elämyskaivokseen tapahtuu KONEen hissin avulla. Matka on jo elämys itsessään: upeat valot, rikas äänimaailma ja hissin muotoilu vievät vierailijan mielikuvitusmatkalle, ja lopulta 110 metrin syvyydessä olevaan kaivostunneliin, josta on suora yhteys Elämyskaivokseen. Hissielämys on rakennettu uusinta teknologiaa hyödyntäen. Hissikorin sisällä on satoja led-lamppuja, jotka elävät musiikin rytmissä, luoden jokaisesta matkasta ainutlaatuisen kokemuksen.

Yhteys KONEeseen on luonnollinen, sillä Elämyskaivoksen läheisyydessä toimii KONEen testilaboratorio. Syvällä maan uumenissa kehitetään uusia, edistyksellisiä korkean rakentamisen hissiratkaisuja vaativissa olosuhteissa, jopa yli 300 metrin syvyyksissä. Tytyrissä syntyykin uusia hissi-innovaatioita, joiden avulla KONE vie hissimatkaajat jopa kilometrin korkeuksiin tulevaisuuden pilvenpiirtäjissä.

KONEen tavoitteena on tehdä kaupungeista parempia paikkoja elää. KONE on yksi hissi- ja liukuporrasalan johtavista yrityksistä, ja se tarjoaa myös ratkaisuja laitteiden huoltoon ja modernisointiin rakennusten koko elinkaaren ajan. KONE tekee ihmisten liikkumisesta korkeammissa ja älykkäämmissä rakennuksissa turvallista, mukavaa ja luotettavaa.