Elämyskaivos

Tytyrin Elämyskaivoksessa 100 metrin syvyydessä näet mainarien käden jäljet ja tunnet menneen ajan kosketuksen. Alhaalla aika pysähtyy, historia henkii ja toisaalla kaivoksessa vielä louhitaan kalkkikiveä.

Tapahtumat

Tytyrin Halloween 4. - 5.11.

Elämyskaivoksen uumenissa järjestetään koko perheen Halloween–teemakierrokset keskellä pimeintä ja loskaisinta syksyn hetkeä. Kaivoksessa pääset taatusti aitoon Halloween-tunnelmaan jo pelkän ympäristön takaaman estradin vuoksi. Halloween-kierroksilla tavataan kummituksia, peikkoja ja muita mönkiäisiä.

Esityspäivät:
Lasten Halloween kierros 4. – 5.11. klo 11 ja 13 (suosittelemme 3 – 10-vuotiaille)
Aikuisten pimeä kierros 4.11. klo 18 (suosittelemme yli 15-vuotiaille)

Hinnat:
Lasten Halloween kierros: 17€/hlö. Osta liput täältä
Aikuisten pimeä Halloween kierros: 17€/hlö tai omalla otsalampulla 15€/hlö. Osta liput täältä.

Kalkkipetteri-ilta 7.11.2017

Vuorineuvos Petter Forsströmin (1877-1967) syntymästä on kulunut 7.11.2017 140 vuotta. Tämän kunniaksi Lohjan oppaat järjestävät yhteistyössä Lohjan kaupungin kanssa Kalkkipetteri –illan, jossa kuvin ja tarinoin kerrotaan hänestä ja hänen elämäntyöstään.

 

MEIDÄN AIKA -näytelmä Tytyri -salissa

Syksyllä 2016 perustettu Joko teatteri koostuu Lohjalaisista taiteen tekijöistä, Kai Antero Lehtinen, Anna Rimpinen, Jussi Ontero ja Joni Pitkonen. Taiteilijat haluavat haastaa itseään ja luoda monitasoisia esityksiä katsojille.

Meidän aika esitetään 80 metriä maanpinnan alapuolella sijaitsevassa kaivoksessa ja siellä olevassa ainutlaatuisessa Tytyri salissa. Katsoja pääsee kokemaan nykyaikaisen tarinan 1,9 miljardia vuotta vanhan kiviaineksen sisällä.

Meidän aika perustuu Anna Rimpisen käsikirjoitukseen. Se kertoo intiimin ja inhimillisen tarinan isästä ja tyttärestä. Rooleissa nähdään Kai Antero Lehtinen ja Anna Rimpinen. Esitys käsittelee aikaa joka määritellään kellon, kuukausien ja vuosien mukaan mutta on konkreettisesti olemassa vain tässä ja nyt. Se on kertomus kahdesta yksilöstä ja sukupolvien välisistä asioista jotka heräävät henkiin.

Esityksessä käytetään perinteisten lavastusten sijaan sähköistä virtuaalilavastusta (3d-projektio), joka toteutetaan videotykkien avulla Tytyri-salin kallioseinämiin. Tekniikka mahdollistaa moniulotteisen maailman luomisen. Heijastettava projektio sisältää kolmiulotteista materiaalia jota animoidaan 3D-ohjelmalla esitykseen sopivaksi. Tekniikasta vastaa Jussi Ontero. Esitykseen luo tunnelmaa ja sävyjä Joni Pitkosen säveltämä musiikin ja äänimaailman, yhdessä kaivoksen oman äänimateriaalin kanssa.

Huom!
Saavuthan paikalle ajoissa, sillä Kaffelan teatterikahvio on avoinna tuntia ennen näytöstä.
Esityksen kesto on n. 1,5h.
Esityksessä ei ole väliaikaa.
Tytyri-saliin ei pääse sisälle kesken näytöksen.

Esitykset:

Pe 22 Syys klo 19:00 (ensi-ilta)
La 23 Syys klo 19:00
Su 24 Syys klo 17:00
Pe 29 Syys klo 19:00
La 30 Syys klo 19:00
Su 1 Loka klo 17:00

Pe 10 Marras klo 19:00
La 11 Marras klo 19:00
Su 12 Marras klo 17:00
Pe 17 Marras klo 19:00
La 18 Marras klo 19:00
Su 19 Marras klo 17:00

Hinnat: Liput 29€/25€hlö

Osta liput täältä: netticket.fi

Näyttelyt

1.4. – 30.11.2017 Mustan valon hohde -Keimo Valkonen

Mustan valon hohde on Keimo Valkosen ja Sammatin vapaan kyläkoulun oppilaiden yhdessä tuottama kolmiulotteinen geometrinen tilataideteos. Lähtökohtana on tyhjä tila, "musta aukko", johon taideteos tehdään käyttäen apuvälineinä mustaa valoa ja monivärisiä akryylilankoja.

Teoksella halutaan tuoda esille, että matematiikka ei välttämättä ole tylsää, teoreettista ja tarpeetonta, vaan sen avulla voidaan luoda myös taidetta ja kauneutta ympäristöömme.

Mustan valon hohde
kiviaita

GTK:n geologinen näyttely

Yhteistyössä Geologian tutkimuskeskuksen kanssa toteutettava geologinen näyttelykokonaisuus, joka sijoittuu uuden hissin ala-asemalta pääkäytävälle louhittuun uuteen kaivostunneliin. Näyttely koostuu kolmesta teematilasta ja kahdesta tunnelin päihin sijoitetusta valoinstallaatiosta. Näyttelyn teemat käsittelevät arkeologiaa ja luonnon kehitystä, kallioperän kehitystä sekä geologisten raaka-aineiden käyttöä.

Näyttely avataan syksyllä 2017

Nordkalk – näyttely

Rettig- suvun omistama Nordkalk operoi Tytyrin kalkkikaivoksen kaivostoimintaa. Tytyrin maansisäisen kalkkisuonen on arvioitu kestävän vielä noin 100 vuotta eteenpäin. Kaivosyhtiö Nordkalkin näyttelyosuudessa Elämyskaivoksessa perehdytään mm. kalkkikiven erilaisiin käyttötarkoituksiin ja jatkojalosteisiin. Kalkkikivi kuuluu osana todella moneen arkipäivän asiaan.  Elämyskaivoksessa voi itse louhia pienen palan n. 1600 miljoonaa vuotta vanhaa kalkkikiveä matkamuistoksi. Tytyrin kaivoksesta pumpataan iso osa pohjavettä lohjalaisten talousvedeksi. Veden äänet ja vahva ilmankosteus ovatkin pysyvä osa maanalaista tunnelistoa.  Lisäksi Elämyskaivoksessa on nähtävillä useita kaivoksen käytöstä poisjääneitä kaivostyökoneita ja työkaluja.

 

kivi

Kaivoslouhoksen valoteokset

Maanalainen valo- ja musiikkiesitys on yksi opastetun kierroksen kohokohdista. Valittavana on yksi kolmesta eri valoteosvaihtoehdosta. Jean Sibeliuksen Finlandia johdattaa suomalaisuuden syville juurille yli 8 minuutin ajan kestävässä esityksessä. Finlandian tarina on upeasti koettavissa vaihtuvien värien ja musiikin voimakkuuden vaihdellessa louhoksen seinämillä.

Toinen vaihtoehto on Edvard Griegin Vuorenpeikkojen tanssi. Vuorenpeikkojen tanssi sopii reilun kahden minuutin esityksenä hyvin vaikkapa nuorempien vierailijoiden ryhmille iloisena värivalojen ja monien tunteman tutun musiikin myötä.

Kolmas musiikki on valittu Amorphis –yhtyeen tuotannosta kappale From the heaven of my heart. Amorphis –yhtyeen solistina on lohjalainen Tomi Joutsen ja kappaleen sanat on kirjoittanut sammattilainen taiteilija Pekka Kainulainen. Kappaleessa on vaikutteita mm. Kalevalasta. Musiikit teoksiin on valinnut Lohjan museon museoamanuenssi Iiris Kankaanpää.

Valoteosten suunnittelijana on toiminut valotaiteilija Petri Puttonen ja tekninen avustaja on Tuomo Holmström.

Opastetut kierrokset

Elämyskaivos kierros

Tytyrin Elämyskaivoksen kierros vie syvälle maan alle mainarien maailmaan, missä pimeys ja valo yhdistettynä maanalaiseen äänimaailmaan luo aivan uudenlaisia kokemuksia. Oppaan johdolla kierroksella tutustutaan GTK:n geologisen näyttelyyn kautta siihen mitä kaikkea maan alta voi löytyä sekä tietenkin Tytyrin kaivoksen historiaan ja kaivosmiesten arkeen. Valon ja värin leikkiä nähdään vaihtuvien taidenäyttelyiden muodossa ja kierros huipentuu valoteokseen, joka esitetään 100 metriä syvän ja 100 metriä leveän kaivoslouhoksen pinnalla.

Ryhmävaraukset: 044 369 1309 tai tourist@lohja.fi (Lohjan Matkailu)

Yleisökierrokset ilman ennakkovarausta. Yleisökierros aikataulut löytyvät Info-otsikon alta.

opastettukierros
tyyra

Lastenkaivos

Tytyrin Elämyskaivos on aina kiehtonut myös lapsivieraita. Kaivoksen maanalainen ympäristö on jo itsessään jännittävä ja vilkkaan mielikuvituksen saattelemana siellä voi helposti nähdä vuorenpeikon vilahtavan pimeissä koloissa. Elämyskaivoksessa on nyt ihan oma alue pienimmille vieraille, jossa pääsee touhuamaan kaivokseen sopivissa aktiviteeteissa. Haluatko kokeilla kalkkikivien painoa ja omien voimien riittävyyttä kalkkikiven pilkkomiseen?

Parhaiten lastenkaivokseen pääset tutustumaan Tytyrin Tyyra- teemakierroksilla. Tytyrin Tyyran ja Kaivoksen Kalle kanssa pääset Tytyrissä näkemään pienen pilkahduksen myös Tyyran maailmasta. Miltä tuntuu kiivetä vanhaan vinokuiluhissiin tai istua Tyyran isän, vuorenpeikon valtaistuimella? Mahtaakohan kaivoksesta löytyä upeita kimaltelevia kalsiittikristalleja, vai onko vuorenpeikkojen perhe ehtinyt jo hioa kaikki metsänkeijujen hienostelutarpeiksi.

Elämyskaivoksen tarina

Tytyrin Elämyskaivos on ainutlaatuinen ja monitoimialainen käyntikohde, jossa yhdistyvät kaivosteollisuus, Koneen huippuunsa hiottu teknologiakehitys ja matkailualan tuotekehitys. Tytyristä, kaivos keskellä kaupunkia, on louhittu kalkkia vuodesta 1897 lähtien. Kalkin louhinta jatkuu edelleen Rettigin suvulle kuuluvan Nordkalkin operoimana -370 metrin syvyydessä maan alla.

Yksi louhituista tunnelikokonaisuuksista -110 tasolla avattiin yleisölle kaivosmuseona vuonna 1988. Siitä lähtien, yleisöllä on ollut upea mahdollisuus päästä kokemaan Lohjan kaupungin organisoimana, maanalainen maailma. Pimeyden, kosteuden ja maanalaisten äänien ympäröimänä, kuitenkin turvallisen välimatkan päässä aktiivisesta kaivostyöstä.

Vuonna 1998 hissiyhtiö KONE löysi Lohjalta loistavan tilan maanalaisessa käyttämättömässä kaivoskuilussa testata korkeisiin pilvenpiirtäjiin tarvittavia High-rise -hissejä. Näin siirtyi Tytyriin yli 300 metriä syvään kuiluun, huippuunsa hiottua kansainvälisesti johtavaa hissiteknologiaa ja osaamista. Nyt Elämyskaivoksen käyttöön valmistui Suomen nopein hissi.

Tytyrin toimijoita yhdistää oman osa-alueen huippuosaaminen, turvallisuus, syvyyden tarjoamat ainutlaatuiset yhteiset tilat ja toimintoja ympäröivä jykevä suomalainen maaperä. Olemme ylpeitä voidessamme tarjota Tytyrin kohteessa Elämyskaivoksen muodossa maanalaisen kokemuksen vieraillemme. Tervetuloa syvälle maan uumeniin.

Tytyrin teollisuushistoria

Kallion rikkaudet ovat Lohjan kasvun perusta; sieltä juontaa juurensa Lohjan teollisuus.

Kaivostyö sai alkunsa, kun Ruotsin-Suomen kuningas Kustaa Vaasa antoi laamanni Eerik Flemingille vuonna 1542 luvan rautamalmin louhintaan Lohjan Ojamolla. Ojamo mainitaan maamme vanhimpana rautakaivoksena. 1600-1800-luvuilla sen kaltaisia kaivoksia toimi eri puolilla Lohjaa, mutta malmi oli usein köyhää ja huonolaatuista. Ojamolla rautamalmia louhittiin usean otteeseen vuoteen 1862 saakka.

Nykyaikainen vuorityö Lohjalla alkoi 1897, kun kallioperän kalkkikiveä alettiin käyttää hyväksi teollisesti. Särkisalolainen merikapteeni Karl Forsström perusti tuolloin kalkinpolttimon, josta sittemmin kasvoi yksi maamme suurimmista yrityksistä, Oy Lohja Ab. Maan alle siirryttiin osittain 1947, jolloin 110 metrin tasolle rakennettuun murskaamoon pudotettiin avolouhoksesta louhitut kivenjärkäleet murskattavaksi. Kokonaan maanalaiseen kaivuuseen siirryttiin 1956.

historiakuvia-2
historiakuvia-1

Tänään Tytyrissä porataan ja ammutaan 350 metrin syvyydessä. Järven ja osin kaupungin alueiden alla risteilevän käytäväverkoston yhteispituus on yli 60 kilometriä. Tytyrin kaivosmuseo avattiin toukokuussa 1988 kaivoksen entisen johtajan DI Carl Fredrik Bäckströmin idean ja ansiokkaan toiminnan tuloksena.

Tytyrin käytävät risteilevät lähes 400 metrin syvyydessä Lohjanjärven ja kaupungin alla. Käytäväverkolle kertyy mittaa yli 60 kilometriä. Kalkkikiveä Tytyristä on louhittu kohta sadan vuoden ajan parhaimmillaan miljoonan tonnin vuosivauhtia, ja sitä riittää vielä vuosikymmeniksi.

Nykyisin Tytyrin kaivoksen omistaa Nordkalk Oy Ab. Nordkalk on Itämeren alueen johtava kalkkikivipohjaisten tuotteiden valmistaja. Murskattua, jauhettua, seulottua ja poltettua kalkkikiveä sekä poltettua ja sammutettua kalkkia markkinoidaan Suomessa, Ruotsissa, Baltian maissa ja Puolassa tuotemerkillä Nordkalk. Tytäryhtiön Suomen Karbonaatti Oy:n kautta tuotetaan myös paperipigmenttejä. Tytyrin kaivoksessa toimii myös Koneen hissilaboratorio.

kaivoskone

Elämys alkaa hissimatkasta

Käynti Elämyskaivokseen tapahtuu KONEen hissin avulla. Matka on jo elämys itsessään: upeat valot, rikas äänimaailma ja hissin muotoilu vievät vierailijan mielikuvitusmatkalle, ja lopulta 110 metrin syvyydessä olevaan kaivostunneliin, josta on suora yhteys Elämyskaivokseen. Hissielämys on rakennettu uusinta teknologiaa hyödyntäen. Hissikorin sisällä on satoja led-lamppuja, jotka elävät musiikin rytmissä, luoden jokaisesta matkasta ainutlaatuisen kokemuksen.

Yhteys KONEeseen on luonnollinen, sillä Elämyskaivoksen läheisyydessä toimii KONEen testilaboratorio. Syvällä maan uumenissa kehitetään uusia, edistyksellisiä korkean rakentamisen hissiratkaisuja vaativissa olosuhteissa, jopa yli 300 metrin syvyyksissä. Tytyrissä syntyykin uusia hissi-innovaatioita, joiden avulla KONE vie hissimatkaajat jopa kilometrin korkeuksiin tulevaisuuden pilvenpiirtäjissä.

KONEen tavoitteena on tehdä kaupungeista parempia paikkoja elää. KONE on yksi hissi- ja liukuporrasalan johtavista yrityksistä, ja se tarjoaa myös ratkaisuja laitteiden huoltoon ja modernisointiin rakennusten koko elinkaaren ajan. KONE tekee ihmisten liikkumisesta korkeammissa ja älykkäämmissä rakennuksissa turvallista, mukavaa ja luotettavaa.